Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Thursday, 5 July 2012

Hadis Tentang Kelebihan Sembahyang Subuh Dengan Asar


Hadis ini berkenaan dengan kelebihan yang Allah berikan kepada mereka yang solat subuh dan asar :

Daripada Abu Musa Al-Asyaari RA katanya, Rasulullah SAW telah bersabda, “Sesiapa yang mengerjakan dua waktu sejuk,(subuh dan asar), Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga.”

Tidak akan memasuki Neraka, mereka yang tidak meninggalkan solah Subuh dan Asar. ” Berkata ‘Amarah bin Ruwaibah r.a saya telah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda; Tidak akan memasuki Neraka siapa yang sembahyang (fardhu) sebelum naik matahari dan sebelum ghurubnya (tenggelam matahari)

Dua sembahyang yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah sembahyang fardhu Subuh dan Asar)

Dua malaikat yang ditugaskan menjaga sembahyang manusia bertukar “syif” mereka juga pada dua waktu sembahyang ini”

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:”Kalangan malaikat berkumpul pada saat solah Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.”

Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solah Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka:” Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?”

Mereka menjawab:”Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solah dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solah, ampunilah mereka pada hari kiamat.”

Adakah anda merasakan artikel saya ini berguna? Jika ya kongsi dengan rakan anda : Jika anda suka dengan artikel saya, pastikan anda Langgan melalui RSS feed! atau Langgan Blog Rahman Bashri melalui Emaili Komen anda sangat berguna untuk saya memperbaiki Blog Rahman Bashri..Terima Kasih

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...