Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Thursday, 5 April 2012

Tip Yang Berkesan Bekerja Sendiri Dari Rumah


Semua orang di dunia ini mempunyai impian yang tinggi, tetapi untuk mencapai impian tersebut mungkin terlalu sukar untuk kita kecapi. Salah satunya adalah kebebasan kewangan dan kebebasan masa bekerja, sebagai contohnya adalah bekerja di rumah. Saya rasa anda semua menginginkan kesenangan waktu bekerja, untuk mencapai segala impian tersebut kita haruslah mempunyai tips-tips yang efektif. Dibawah saya ada senaraikan tips-tips tersebut. Terima kasih kerana sudi membaca..

1) Menyediakan ruang kerja khas di rumah. Usahakan ruangan khas ini yang mengandungi segala keperluan peralatan yang diperlukan. Ingat, walaupun anda bekerja di rumah, pastikan ruangan ini mesti disediakan.

2) Membuat jadual waktu bekerja. Mempunyai jadual waktu kerja mengikut jam yang ditetapkan  membantu anda untuk menjadi lebih efisien sepanjang tempoh dan masa. Pastikan jadual itu mengandungai waktu kerja dan juga waktu rehat. Salah satu kecenderungan yang selalu berlaku adalah anda akan bekerja terlebih masa hinggakan ketika orang lain sedang pulang daripada pejabat anda masih lagi bekerja keras dan teruja untuk menyiapkan kerja tersebut kerana kebebasan waktu yang dimiliki anda.

3) Sentiasa motivasi diri sendiri adalah kritikal bagi mereka yang bekerja dari rumah. Jika di pejabat seorang staf mempunyai penyelia dan rakan sekerja untuk memberi motivasi kepada anda untuk menyempurnakan  kerja, tetapi ingatlah apabila anda bekerja sendiri daripada rumah adalah penting anda boleh meranssang diri untuk terus bersemangat dan bermotivasi dalam setiap pekerjaan yang dilaksanakn itu.

4) Mengekalkan sikap profesional. Sekiranya anda dihujani interaksi yang kerap oleh pelanggan berhati-hatilah bila menjawab telefon atau memberi respon email dengan penuh profesional, mengekalkan interaksi secara profesional dan kaedah bisnes akan memastikan tiada timbul sebarang keraguan mengenai kualiti kerja anda mengenai apa-apa projek yang telah diserahkan oleh pihak pelanggan kepada anda.

5) Bagi mereka yang mempunyai anak kecil, usahakanlah untuk mencari penjaga. Ini kerana sukar untuk anda memenuhi keperluan anak-anak kecil anda pada saat sedang sibuk memnuhi tanggungjawab anda terhadap kerja. lainlah kalau anak anda sudah besar.

6) Elakkan daripada terlalu banyak menerima akativiti2 sukarela. Ramai kita semua beranggapan hanya kerana anda bekerja dari rumah anda boleh digunakan untuk membantu mereka yang bekerja di luar. Contohnya mengambil anak mereka dari sekolah atau menjaga anak meraka sekiranya ada kecemasan. Walaupun anda ingin membantu keluarga atau jiran  pastikan komitmen anda sepenting kerjaya anda.

Have you found this post useful? If so please share it: If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! and Subscribe to Blog Rahman Bashri by Email Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...