Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Friday, 9 March 2012

Saya Solat Tak Tinggal dan Sentiasa Beramal Kepada Jalan Allah Tetapi masih Lagi Tak Berjaya


Soalan seorang hamba Allah kepada saya tentang masalah yang yang berlaku pada dirinya yang berkenaan dengan beliau tak tinggal solat, sentiasa membuat kebaikan dan berdoa tapi masih lagi still tak berjaya dalam exam..Ini soalannya..


Saya skrg berada di kolej matrikulasi...insyaallah lagi 2 bulan saya akan tamat pengajian di sini...saya baru saja dapat keputusan pertengahan semester...saya sedih sebab keputusan tak seperti yg saya jangkakan...saya bertambah sedih bila dapat tahu sahabat yang tak pergi kelas, selalu tinggal perintah Allah, dan yang banyak bermain dapat keputusan yang jauh lebih elok dari saya...saya tak nafikan yg saya ada jgk buat dosa...adakah ini satu kurniaan Allah kpd mereka or dugaan kepada saya...???secara jujur saya cakap saya memang hampir2 putus asa...

Jawapan Saya kepadanya..

Waalaikumsalam..
Terima kasih kerana sudi bertanyakan soalan..
Pertama sekali jangan berputus asa..baca dan faham apa yang saya katakan dibawah ini...

Pernah tak suadara terfikir kenapa hidup saudara amat susah? Pernah tak saudara fikir kenapa orang yang tak solat tapi setiap kali test, exam, or result dia jauh lagi tinggi dari saudara yang struggle dan beribadat all the time? Pernah tak saudara rasa cemburu dengan roomate yang asyik main game tetapi setiap kali final exam dia score the highest? Pernah tak saudara sakit hati bila saudara giving out all you have but at the end, the laziest yang mendapat 4.00 dalam exam? Sakit hati tak bila tengok orang-orang yang tak berusaha tapi bila buat sesuatu pekerjaan, dia boleh sebut alhamdulillah tapi bila kita tengok hasil usaha kita, kita nak sebut syukur pun teresak-esak? Why? Sebab takdir?


Jadi mesti saudara bertanya.. kalau dah di takdirkan gagal kenapa still nak berusaha?

ini sebabnya kenapa..

saya tanya saudara?
Pernah tak saudara fikir satu benda yang kita selalu buat bila kawan kita sambut hari lahir? Yeah, wish birthday. Most of us akan kata:

Happy birthday, baby. Moga di panjangkan umur dan di murahkan rezeki.

Yeah, "dipanjangkan umur". Kita meminta supaya dia di panjangkan umur. Tapi bukan ke kita semua tahu yang tarikh kita mati dah di tetapkan di Luh mahfuz? Dah tu kenapa minta di panjangkan umur lagi? Begitu juga dengan rezeki. Bukan ke rezeki kita dah tertulis? Think bro, think.

sebenarnya, benda-benda seperti ini adalah agak susah untuk dibualkan. Dan hal-hal seperti takdir ini selalu menganggu fikiran saya. Well, nak tanya segan.

Tengok saya bagi saudara contoh yang mudah. Bayangkan takdir tu adalah sebuah plan untuk rumah 4 tingkat. Arkitek melakarkan plan rumah dengan cantik dan lengkap. Dan kontrektor pula akan membina rumah tu mengikut plan yang dilukis oleh artitek. Dan ia terpulang kepada kontrektor lah nak bina rumah macam mana asalkan setiap sudut dan bentuk rumah tu mengikut kemahuan si arkitek. Kan? Ini adalah konsep yang sama dengan takdir. Tuhan melakar takdir dan up to kita lah macam mana kita nak laksanakan. Dan, andai kata kontrektor tengok rumah tu ada part yang boleh dia improve, dia akan pergi kepada artitek dan menyuarakan hasratnya tu. Kan? Begitu lah juga dengan kita. Bila kita mahukan sesuatu, saudara kenelah berdoa . Dan tak terlupa juga, berusaha.

ada satu takdir mengatakan :

Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa. (Riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tarmizi).

Soalan yang paling famous di tanya adalah tentang perbuatan kita. Pernah tak saudara terfikir :

"Adakah segala perbuatan kita telah di takdirkan? Kita baca buku, berjalan, mesej awek, gayut dengan pakwe. Adakah itu semua dah di takdirkan?"

bagaimana pula dengan dosa dan pahala? Adakah dosa dan pahala tu juga dah ditakdirkan? Serta, pernah tak saudara  imagine apa yang saudara akan jawab kalau ada orang kata :

"Aku membunuh dan merogol sebab aku dah di takdirkan untuk berbuat macam tu."

sebenarnya , apa yang kita buat adalah pilihan kita sendiri. Pernah tak saudara dengar ayat :

"Allah tak akan ubah nasib sesuatu kaum kalau bukan dia yang ubah sendiri" 

Maksudnya di sini, kita ada kuasa untuk berusaha untuk mencapai masa depan kita dan apa yang kita nak. Masa hidup ni, up to you lah melakukan apa je yang saudara mahu tetapi saudara tak akan sekali-kali keluar dari takdir yang telah Allah tetapkan tanpa izinnya. Macam bunuh diri juga. Contohnya, saudara di takdirkan hingga umur 60 tahun tapi saudara mengambil tindakan membunuh diri sebab putus dengan makwe, then dengan izin Allah, sampai kat situ je lah umur saudara.

Untuk pengetahuan saudara , takdir terbahagi kepada dua iaitu Takdir Mubram dan Takdir Mu'allaq. Takdir Mubram adalah takdir yang tetap dan tak boleh di ubah seperti kematian, umur dan sebagainya (Actually, tak ada siapa tahu pasal ni sebab apa yang tertulis di Luh Mahfuz tak ada siapa pun tahu). As for takdir Muallaq, ia adalah takdir based on usaha kita atau dengan kata lain, akibat dari perbuatan. For example, menjawab soalan final exam. Andai kata saudara tak berusaha dan study, Saudara ingat saudara boleh ke lulus dengan cemerlang? maksud saya iailah Takdir Muallaq adalah suatu perkara yang implikasinya adalah based dari apa yang kita lakukan. Tapi andaikata kita tak study tetapi lulus dengan cemerlang gak, then itu adalah takdir. Sama juga dengan masalah saudara , saudara dah berusaha tapi masih lagi tidak berjaya dengan cemerlang. itu juga adalah takdir.

Ada takdir yang boleh di ubah dan ada takdir yang tak boleh di ubah. ketentuan sahaja  takdir tu boleh di ubah dengan syarat saudara berdoa sementara ketentuan takdir lain, tidak. Dan bila cakap berdoa, bukannya bermaksud saudara berdoa agar minta panjang umur then hari-hari dok makan McD pastu tidur. Begitu juga dengan rezeki. saudara tak boleh berdoa pagi petang siang malam minta dimurah kan rezeki tetapi korang dok main Dota setiap hari tanpa bekerja. No, setiap doa mestilah disertakan dengan usaha. Then baru lah bertawakkal. saya harap saudara  faham maksud saya.

Jadi saya berharap saudara  jangan putus asa teruskan berusaha dan berdoa serta jangan bergantung kepada takdir semata-mata. Sebab kebanyakan takdir boleh di ubah dengan izin Allah. Masalahnya, kita tak tahu apa takdir kita dan which takdir yang boleh di ubah.

Janganlah saudara berputus asa kerana Allah itu maha adil dan saksama..saya yakin setiap kebaikan yang saudara lakukan pasti mendapat balasan kebaikan dari Allah..mungkin tidak hari ini, mana tahu Allah akan memberi ganjaran masa saudara hendak mencari kerja nanti, habis saje belajar terus saudara dapat kerja yang saudara idamkan. tapi kawan saudara tu walaupun keputusan dia cemerlang, mungkin juga susah nk mencari kerja nanti..Apa yang penting saudara  kena la sabar menghdapi dugaan Allah ini..Insya- Allah saudara pasti mendapat keberkatan..amin...
Sekian..Wassalam..

Abdul Rahman bin Bashari
http://www.rahmanbashri.com

BLOG RAHMAN BASHRI : Diharapkan kawan-kawan sekalian memberi pendapat sekiranya jawapan saya salah..

Have you found this post useful? If so please share it: If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! and Subscribe to Blog Rahman Bashri by Email Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...