Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Friday, 30 March 2012

Apa Itu Blue Hole?


Jika di angkasa kita mengenali Black Hole tapi di bumi kita juga mempunyai lubang yang sangat besar yang berada di laut iaitu Blue Hole.

Apa itu Blue Hole? Dimana letaknya? dan bagaimana terjadinya?
Dari gambar di atas Blue Hole nampak seperti biji mata yang besar ditengah lautan luas. Bentuknya lingkaran, berwarna biru gelap yang dikelilingi oleh laut yang berwarna biru muda. Warna Blue Hole ini menunjukkan bahawa Blue Hole lebih dalam daripada laut disekelilingnya. Sebenarnya Blue Hole adalah gua yang berbentuk vertikal.

Pada zaman dulu saat zaman es telah berakhir, gua tersebut yang berada di permukaan yang lebih rendah dari laut tertutup oleh laut. Blue Hole adalah tempat kegemaran bagi penyelam kerana didalamnya terdapat pemandangan yang indah, disana para penyelam dapat melihat stalaktit-stalaktit gua, terumbu karang, dan berbagai jenis ikan. Tetapi, jika menyelam lebih dalam lagi maka kita tidak akan melihat pemandangan yang indah lagi kerana kedalamannya itu membuatkan air di dalamnya tanpa oksigen.

Didunia ada beberapa Blue Hole yang terkenal. Blue Hole yang terdalam adalah Dean's Blue Hole, letaknya di kepulauan Bahamas, dalamnaya mencapai 202 meter dan diameter mencapai 35 meter.

Terdapat juga Blue Hole terluas iaitu Great Blue Hole yang mempunyai kedalaman 120 meter dan diameter 300 meter.

Ada juga Blue Hole di tepi laut merah yang dalamnya mencapai 120 meter dan mempunyai terowong yang panjangnya 26 meter. Terowong ini dikenal dengan The Arc kerana banyak penyelam yang ingin menjelajah di terowong bawah laut ini. tetapi banyak kematian dan banyak terjadinya kecelakaan ketika waktu berenang oleh karena itu Blue Hole menjadi tempat yang paling berbahaya bagi penyelam atau pengemar Blue Hole.

Senarai Blue Hole Yang ada di muka bumi ini.

1) Great Blue Hole (Belize City)
2) Dean's Blue Hole (Bahamas)
3) Red Sea Blue Hole (Egypt)
4) Cenote Blue Hole (Mexico)
5) Castalia Blue Hole (Ohio)Have you found this post useful? If so please share it: If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! and Subscribe to Blog Rahman Bashri by Email Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...