Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Thursday, 19 January 2012

Tempat-tempat Menarik di Negeri Sembilan


Negeri Sembilan bermula kira-kira 50 km ke selatan Kuala Lumpur. Negeri Sembilan, yang bermaksud sembilan negeri, mempunyai banyak perkampungan yang melalui pembangunan perbandaran. Kini semuanya berubah secara perlahan.Negeri Sembilan turut dikenali kerana mempunyai pengaruh Minangkabau yang kuat, yang masih dapat dilihat dalam senibina dan struktur keluarga di sini.

Orang-orang Minangkabau telah berhijrah merentasi Selat Melaka dari Sumatra berkurun lamanya, dan rumah tradisi mereka masih dapat dilihat mempunyai ciri bucu tajam seakan-akan tanduk tajam kerbau. Beberapa contoh pengaruh senibina ini masih dapat dilihat pada Masjid Negeri dan Bangunan Setiausaha Negeri.Orang-orang Minangkabau Negeri Sembilan juga masih mengamalkan sistem adat perpatih, di mana wanita menjadi ketua rumah, dan ini adalah satu-satunya negeri yang mengamalkan sistem ini.

Orang-orang Minangkabau Negeri Sembilan juga masih mengamalkan sistem adat perpatih, di mana wanita menjadi ketua rumah, dan ini adalah satu-satunya negeri yang mengamalkan sistem ini.Selain kawasan pantai, terdapat juga banyak tempat-tempat menarik dan bersejarah untuk dikunjungi di negeri ini.


Kompleks Kraf Negeri Sembilan
Kompleks Kraf Negeri Sembilan merupakan sebuah pusat persinggahan setempat bagi mendapatkan produk kraf serta maklumat mengenai seni dan warisan kraf Negeri Sembilan.


Rembau Crystal
Ini adalah pusat pembuatan dan perkampungan kristal terbesar di Malaysia.


Port Dickson
Kawasan pesisiran pantai Port Dickson (PD) terkenal sebagai destinasi percutian hujung minggu.


Jeram Gading
Sungai yang dipenuhi bongkah batu ini sesuai untuk berkelah dan berenang kerana dikelilingi hutan hijau yang bersih.


Homestay Kampung Pelegong
Masyarakat Negeri Sembilan terkenal dengan keramahan mereka sebagai tuan rumah. Alami cara hidup mereka di kampung tradisional.


Muzium Tentera Darat
Selangkah ke gedung sejarah ketenteraan negara mengingatkan kita tentang perjuangan, keringat, darah, nyawa dan airmata.


Istana DiRaja Seri Menanti
Istana DiRaja Seri Menanti terletak di bandar Sri Menanti, Negeri Sembilan.


Pantai Lagun Biru
Pantai yang tersembunyi ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dan sesuai untuk berkelah di hujung minggu.


Kg. Stay Padang Lebar
Rasai sendiri keseronokan tinggal di kampung Melayu.


Jelita Ostrich Farm
Ladang di kawasan seluas 4.2 hektar itu disahkan Malaysia Book of Records (MBR) sebagai ladang burung unta pertama di Malaysia.


Kg. Gebok Mantin
Boleh diketegorikan sebagai tempat pelancongan tak negori kelahiran mak bapak den ni..hahahah


Have you found this post useful? If so please share it: If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! and Subscribe to Blog Rahman Bashri by Email Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

8 Comments:

 1. nice info...

  sunggu menarik hati
  salam kenal dari saya

  wassalam

  ReplyDelete
 2. That's good. nice information. Menambah wawasan saya tentang Negeri Sembilan. Thanks

  ReplyDelete
 3. meh la ke CH..Galeri BiGDee Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata

  ReplyDelete
 4. salam..boleh tak suggest kat sy,daerah mana yg ada kampung yg didiami masyarakat minangkabau..sy nak buat kajian utk hubungan etnik..minta tlg ye..boleh email ke sy syud_umieyz@yahoo.com -umi atikah-

  ReplyDelete
 5. Selalu balik ikut Kuala Pilah..cantik rumah-rumah kat sana..lain kali nak pergi jalan2 kat tempat menarik disana...terbaik..

  ReplyDelete

 6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


  ReplyDelete
 7. salam..saya tanya ada tak kampung yang menarik di negeri sembilan...saya wakil daripada upsi...kami nak buat program bersama keluarga di n9...bole tak cadanngan kampung?? email saya kat sakilahbintiarbani@ymail.com

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...