Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Tuesday, 20 July 2010

Myvu Cermin Mata Persendirian Untuk Tontonan Video

KOMPUTER boleh pakai (wearable computer), alat melihat media peribadi, cermin mata berskrin komputer dan terkini topi TV merupakan antara gajet yang sangat mengkagumkan.
Apa tidaknya, dengan memakai produk-produk itu seperti cermin mata atau topi, anda akan boleh melihat skrin komputer atau menonton video kegemaran.
http://www.utusan.com.my/pix/2010/0718/Utusan_Malaysia/Megabait/me_01.1.jpg
Menarik bukan? Walaupun anda berada di luar rumah atau pejabat, kini anda boleh menonton video kegemaran atau menggunakan komputer yang menggunakan skrin 'besar.'
Sebenarnya memang kita telah menonton video di pemain multimedia, Blackberry, pemain MP3, skrin telefon bimbit atau iPhone - tetapi saiz skrinnya sangat kecil.
Tidak hairanlah ada di kalangan kita yang akhirnya balik ke rumah, menyambungkan video di pemain multimedia ke televisyen atau komputer untuk mendapat kepuasan menonton.
Bagaimanapun, perkembangan teknologi boleh pakai telah membolehkan gajet-gajet itu disambungkan ke kaca mata atau skrin di topi yang membolehkan kita seolah-olah melihat di kaca televisyen atau komputer.
Cermin mata Myvu misalnya yang dibangunkan oleh MicroOptical Corporation merupakan cermin mata yang membolehkan pengguna melihat video seolah-olah menonton di skrin besar.
Cermin mata itu hanya perlu disambungkan kepada alat pemain video bergerak seperti iPod atau telefon bimbit multimedia untuk membolehkan 'kaca TV' berada di hadapan mata kita.
"Konsep menonton video bergerak semakin menjadi kenyataan tetapi terdapat konflik dalam perkara ini kerana pengguna mahukan peranti yang kecil tetapi pada masa yang sama inginkan skrin besar,'' kata Ketua eksekutif MicroOptical, Mark Spitzer.
Kaca mata atau 'eyewear' Myvu itu menggunakan teknologi paparan kanta optik dan pembesaran terkini. Bagi mengatasi masalah saiz, MicroOptical telah menggunakan teknologi paparan yang digunakan dalam industri kesihatan, ketenteraan dan sebagainya untuk digunakan dalam produk terkini itu.
Myvu didatangkan dengan kabel penyambung audio/visual (AV) yang biasa, pek kuasa bateri yang boleh diletakkan dalam beg kecil. Bateri dan set fon telinga juga boleh diletakkan bersama peranti bergerak (seperti telefon atau iPod) dan satu beg pinggang atau 'pouch.'
Kini sebuah lagi alat menonton bergerak diperkenalkan yang dikenali sebagai TV Hat (topi televisyen) yang mana anda boleh menonton video apabila memakai topi itu.

http://ecommerce.spectrum-retail.com/ordering/images/Myvu%20Crystal%20Amber.jpg
Seperti Myvu, anda hanya perlu menyambungkan TV Hat kepada mana-mana pemain multimedia atau iPhone dan kemudiannya menonton di skrin yang berada di dalam topi itu.
Topi itu dilengkapi dengan skrin kaca pembesar 2.5x dan penutup cahaya yang memberikan suasana gelap seperti berada di dalam panggung wayang.
Topi besar ini boleh diletakkan iPod, iPhone atau mana-mana pemain media bergerak. Untuk mendapatkan bunyi menarik, anda boleh memakai fon kepala yang dibekalkan bersama iPhone anda.
Jika anda sememangnya ingin bersendiri menonton ketika berada di luar rumah dan tidak kisah jika dianggap 'orang pelik', TV Hat adalah pilihan yang sesuai.

http://www.insidemacradio.com/wp-content/images/myvuMFiPod_systemSHADOW.jpg

Alat yang yang dianggap ciptaan aksesori terhebat untuk iPhone atau pemain multimedia ini juga sebenarnya membuatkan anda kelihatan sangat pelik apabila memakainya, selain boleh memberi kesan tidak elok kepada mata anda jika digunakan dalam masa yang terlalu lama.
TV Hat sangat sesuai digunakan ketika anda sedang berada di dalam kapal terbang, berehat di tepi pantai atau juga bersenam di gimnasium.
Anda boleh mengubah skrin kaca ke hadapan atau belakang sedikit daripada mata tetapi kaca itu tidak boleh dibuka.
Maklumat mengenai TV Hat boleh diperoleh di laman web www.trytvhat.com.
Selain Myvu dan TV Hat, terdapat beberapa lagi produk untuk menonton video atau bahan-bahan multimedia di 'skrin besar' yang terdapat di kaca mata telah diperkenalkan seperti produk EyeCinema dari Estar dan iTheater dari EMG.

http://images.amazon.com/images/G/01/electronics/detail-page/myvu-shades-red-1.jpg

Cermin iTheater didatangkan dalam tiga jenis bagi disesuaikan dengan bentuk hidung atau saiz muka seseorang. Seperti Myvu, cermin mata ini juga membolehkan pengguna melihat kawasan sekeliling walaupun ketika sedang menonton filem di iTheater.
Sudah semestinya, cermin mata dan topi seumpama ini akan lebih banyak dibangunkan selepas ini kerana ia akan menjadi pelengkap kepada mereka yang suka menonton walaupun ketika berada di jalanan.

Have you found this post useful? If so please share it: If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! and Subscribe to Info To You by Email Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

2 Comments:

  1. kat mane adew jual nie???

    ReplyDelete
  2. woaaaaaaaaaaaawwwwwwwwwwwww bbbbbbbbbbeeeeeeeeesssssstt yyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...