Social Icons

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Site Info

Sunday, 1 March 2009

Produk Teknologi Yang Paling Popular Ketika IniTerma high-tech merujuk kepada sesebuah produk yang menggunakan sistem teknologi tertinggi, teknologi paling canggih yang boleh ditemui pada ketika ini. Tiada spesifikasi tertentu mengenai teknolgi yang boleh dipanggil high-tech, definisi ini berubah mengikut peredaran zaman. Cuba anda bayangkan ketika mula-mula sekali produk teknologi pada zaman anda lahir , pada ketika itu produk tersebut diketogorikan sebagai low-tech atau kuno pada masa ini. 'Ini aku ada senarai produk yang paling popular pada masa ini, produk-produk ini juga telah mengubah kehidupan kita. aku anda semua mungkin sudah tahu apa iakan.

1) Kamera
2) Televisyen
3) Komputer Riba
4) Telefon Bimbit
5) Mp3

Siapkah disebalik semua produk tersebut?siapakah yang memperkenalkan dan mencipta produk ini?. Mereka sudah tentu orang yang bijak pandai. Dibawah ada senarai pencipta produk-produk ini.

1) Kamera

Sistem yang digunakan dalam kamera pada masa kini pada mulanya dicipta oleh seorang saintis Iraq yang bernama Ibn al-Haytham atau Alhazen. Ini terbukti dari buku penulisannya pada tahun [1015-1021].

2) Televisyen

Dicipta pada tahun 1884 oleh Paul Gottlieb Nipkow, seorang pelajar universiti di Jerman ketika berumur 20 Tahun.

3) Komputer Riba

Setelah komputer peribadi menjadi tarikan pada awal tahun 1970-an, idea untuk mencipta komputer mudah-alih telah diilhamkan oleh Alan Kay pada tahun 1968 dan memperkenalkan kepada umum dengan nama 'Dynabook'.

4) Telefon Bimbit

Martin Cooper, seorang penyelidik dan eksekutif Motorola merupakan pencita telefon bimbit dan pertama kali menggunakannya pada 3 April 1973.

5) Pamain MP3

Kane Kramer telah merekacipta salah satu pemain audio digital yang pertama di dunia pada tahun 1979, pada masa itu gadjet ini dipanggil 'IXI'.Subscribe to Info To You by Email

Your comment will be highly appreciated.So Comment laa.

Share/Save/Bookmark

0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...